Den kinesiske teknologigiganten Huawei har lansert en hurtiglader på 1500 kW. Alt for å komme videre i kappløpet om hurtiglading mot blant annet BYD.
Kappløpet om å tilby den raskeste elbilladingen fortsetter blant kinesiske teknologiselskaper. Huawei har nå presentert en ny 1500 kW hurtiglader. Dette skjer i et marked preget av hard konkurranse.
Den nye laderen fra Huawei leverer 1500 kilowatt. Eller det er i hvert fall det kineserne hevder.
Effekten tilsvarer 1,5 megawatt. Og nå som vi snakker om diktaturer, er det et «gigantisk sprang fremover» sammenlignet med konkurrentene.
Andre kinesiske selskaper har også annonsert kraftige ladesystemer nylig. BYD presenterte en ny hurtiglader. Men du er "fornøyd" med 1000 kW.
Zeekr fulgte kort tid etter med en belastning på 1200 kW. Batteriprodusenten CATL har vist et system med 1.300 kW.
Huawei, som også har lansert en elbil, vil klart overgå dem alle. Deres nye lader, som er bygget på en væskekjølt løsning, har nettopp blitt vist frem i Shanghai.
Avansert teknologi og robotarm
Ifølge Huawei kan laderen levere 20 kWh energi til et kjøretøy på bare ett minutt. Det er under optimale forhold.
For en elbil med et forbruk på 20 kWh per 100 kilometer betyr dette teoretisk en rekkevidde på 100 kilometer etter ett minutts lading.
En full lading fra 0 til 100 prosent skal være mulig på omtrent 15 minutter. Dette krever imidlertid at både bilen og forholdene er ideelle.
En interessant detalj om Huaweis lader er en innebygd robotarm. Den kan automatisk koble ladekabelen til bilen.
Dette betyr at sjåføren ikke trenger å forlate kjøretøyet under lading. Tesla har tidligere eksperimentert med lignende teknologi, men valgte å ikke forfølge det videre.
Fokus på tunge kjøretøy
Huawei opplyser at laderen kan operere i et bredt temperaturområde. Den fungerer fra minus 30 grader Celsius til pluss 60 grader Celsius.
Dette skyldes et avansert temperaturkontrollsystem. Dette sikrer stabil drift under ulike klimatiske forhold.
Selv om teknologien er kraftig, er den først og fremst utviklet for et spesifikt segment. Dette er tunge kjøretøy.
Huawei ser spesielt potensiale for laderen for elektriske lastebiler og busser. De krever ofte hurtiglading for å minimere nedetid.
Den nye laderen understreker den intense utviklingen innen ladeteknologi. Spesielt kinesiske selskaper presser på for å sette nye standarder for kraft og hastighet.
Fremtiden vil vise hvordan ultrahurtigladerne implementeres i infrastrukturen. Og hvilke bilmodeller som vil kunne utnytte den høye effekten.
Hurtigladerne har imidlertid ikke sjanse til å lykkes i Danmark. Men det er nå mer fordi strømnettet vårt ikke takler det. Les mer om det her .