Fra august 2025 må bilmerker overholde nye EU-forskrifter for batterier. Dette kan gjøre elbiler dyrere for dansker.
Nye EU-krav for elbilbatterier trer i kraft fra august 2025.
Dette betyr at bilmerker som BMW, Mercedes, Volkswagen, Tesla, Volvo og MG vil bli underlagt enda strengere regler for batterier.
De – altså bilmerkene – må i fremtiden fortelle EU om arbeidet sitt for å sikre bærekraftig og ansvarlig batteriproduksjon.
Den nye EU-forordningen setter strenge krav. Bilmerker må dokumentere hele batteriets levetid.
Dette gjelder alt fra utvinning av råvarer til produksjon, bruk og resirkulering. Målet er å øke åpenheten. Samtidig bør det fremme en mer miljøvennlig tilnærming i bransjen.
En ny rapport fra organisasjonen Transport & Environment (T&E) belyser hvordan bilmerker allerede reagerer på de kommende kravene.
Rapporten viser store forskjeller mellom de ulike merkene. Noen produsenter får til og med ros for håndteringen av batterier.
Spesielt BMW, Mercedes og Volkswagen blir fremhevet positivt i rapporten. Disse tre europeiske gigantene har allerede etablert prosedyrer for hvordan batteriene skal håndteres og ikke bare settes i elbilene.
De – det vil si bilmerkene – identifiserer og håndterer risikoer i forsyningskjedene sine. Råmaterialene i batteriene kan spores helt tilbake til gruvene.
Bilmerkenes ansvar og utfordringer
Volvo og Tesla rangerer også relativt godt i T&Es analyse. De når imidlertid ikke helt opp på nivå med de tre ledende merkene.
Ifølge rapporten mangler Volvo prosedyrer for å identifisere og håndtere alle risikoer knyttet til batteriproduksjon.
Tesla har på sin side ennå ikke forpliktet seg til å forhindre avskoging i forbindelse med utvinning av batterimaterialer.
Dette er et område hvor T&E ser rom for forbedring hos den amerikanske elbilprodusenten. Dette er viktige detaljer i en ellers kompleks forsyningskjede.
I den andre enden av skalaen finner vi den kinesiske gruppen SAIC. SAIC eier blant annet bilmerket MG.
De gjør det dårlig i rapportens evaluering på tvers av alle kategorier. Dette indikerer et betydelig etterslep når det gjelder bærekraftsstandarder.
Andre kinesiske produsenter som Geely, som eier Volvo og Polestar, og BYD henger også etter sine europeiske konkurrenter.
Ifølge T&E mangler kineserne robuste systemer for å sikre ansvarlighet i batteriproduksjonen. Det er en utfordring for disse merkene.
– Europeiske bilmerker ligger mye lenger fremme i hvor forberedt de er sammenlignet med kinesiske, står det i rapporten.
Resultatene fra T&Es rapport er i samsvar med lignende studier. Organisasjonen Amnesty International kom til lignende konklusjoner i en rapport fra 2024.
EUs papirregel kan koste sjåførene dyrt
De nye EU-forskriftene vil utvilsomt legge ytterligere press på alle bilprodusenter. De må skjerpe fokuset på bærekraft gjennom hele batteriverdikjeden. Dette gjelder spesielt anskaffelse av råvarer som litium, kobolt og nikkel.
Utvinning av disse materialene er ofte forbundet med store miljømessige og sosiale utfordringer. Dette kan være alt fra høyt vannforbruk og forurensning til problematiske arbeidsforhold i gruvene. Åpenhet er derfor avgjørende.
Spørsmålet er da hvor bilprodusentene sender regningen for det ekstra papirarbeidet som EU har lovfestet. Akkurat nå er det bare ett sted å få penger. Nemlig med kunder i form av dyrere biler.
Foreløpig kan imidlertid danske sjåfører trøste seg med at regjeringen ikke vil heve registreringsavgiften. Faktisk snakkes det nå om å fullstendig avskaffe den over 100 år gamle og mye forhatte skatten. Les mer om det her .