Etter flere forsinkelser har Polestar lagt frem årsregnskapet for 2024. Regnskapet er i et rot med et tap på 13 milliarder og en gjeld på nesten 47 milliarder danske kroner.
Bilmerket Polestar står overfor økonomiske utfordringer.
Hvor ille situasjonen er, avslører årsregnskapet for 2024, som endelig er publisert etter flere forsinkelser.
Det totale tapet for Polestar utgjør omtrent 13 milliarder danske kroner. Samtidig har selskapets gjeldsbyrde vokst betraktelig.
Regnskapet ble offentliggjort sent fredag kveld. Kunngjøringen kom flere måneder senere enn opprinnelig planlagt.
Innsendingen av det 744 sider lange regnskapet gikk i utgangspunktet direkte til det amerikanske børstilsynet (Securities and Exchange Commission), som håndhever reglene på New York-børsen, hvor det kinesiske merket er notert.
Polestar har ennå ikke offisielt kommentert de nye tallene. Merket har også nektet å kommentere hvorfor regnskapet har blitt utsatt flere ganger.
Det finnes imidlertid en uttalelse fra Polestar som publikum kan relatere seg til.
Merket vil publisere utsatte resultater for første kvartal 2025. Dette vil skje mandag før Nasdaq-børsen i USA åpner for handel. Samtidig vil det bli avholdt en investormote.
Dette rapporteres av Financial Times .
Balansen i årsrapporten avslører en stor og voksende gjeldsbyrde. Bilmerket sliter tydeligvis med økonomien. Selskapet overlever for tiden utelukkende på lånte penger.
Polestars finansierings- og likviditetsrisiko
Den totale gjelden har nå økt til nesten 47 milliarder danske kroner. Dette er en økning på omtrent 12 milliarder danske kroner på ett enkelt år. Polestar blir stadig tvunget til å ta opp nye lån.
De nye lånene er avgjørende for å fortsette produksjonen av biler. I februar i år ble Polestar tvunget til å ta opp et nytt lån. Lånet utgjorde 2,9 milliarder danske kroner.
Samtidig måtte et eksisterende lån på 3,3 milliarder danske kroner refinansieres. I desember i fjor tok Polestar opp nok et lån. Det lånet var på nesten 5,2 milliarder danske kroner.
Ved utgangen av 2024 hadde Polestar en kontantbeholdning på 4,6 milliarder danske kroner.
Men det er en risiko for at det kinesiske merket går tom for penger. Det kan potensielt skje innen få måneder.
Om en økonomisk snuoperasjon er på vei for Polestar, eller om Geely-konsernet er klare med en redningsplan, er ikke noe offentligheten har innsikt i.
Salgstall, prognoser og eierstruktur i Polestar
Polestar har valgt å trekke tilbake sine tidligere prognoser for 2025. I regnskapsåret 2024 solgte Polestar biler for 13 milliarder danske kroner. Inntektene oppveies imidlertid av et like stort tap.
Antall solgte elbiler i 2024 nådde 45 000. Dette er nesten en dobling sammenlignet med salget i 2023. I Danmark har merket nå 10 000 biler i drift.
Volvo Cars bestemte seg sommeren 2024 for å distribuere en stor del av aksjene sine i Polestar. De ble distribuert til Volvo Cars' egne aksjonærer. Mange småsparere fortsetter derfor å eie aksjer i Polestar.
Majoriteten av Polestar eies av den kinesiske bilmagnaten Li Shufu. Han kontrollerer 81 prosent av aksjene i bilmerket. Dette gjøres gjennom selskapene Geely Sweden, Volvo Cars og PSD Investment.
Polestars fremtidige utvikling og evne til å håndtere gjelden sin vil bli nøye overvåket. Investorstemningen på mandag kan gi ytterligere innsikt i selskapets strategi. Foreløpig venter markedet på Polestars kunngjøringer.
Gjeld er imidlertid bare ett av problemene Polestar må hanskes med. Aksjekursen til merkevaren gjør det heller ikke så bra. I veldig lang tid har den ligget rett over smertegrensen på 1 dollar per stykk.
Hvis aksjen handles for mindre enn 1 dollar per aksje i 30 sammenhengende handelsdager, sier børsreglene at Polestar (eller ethvert annet selskap i samme situasjon, red.) må avnoteres.