Selv om sjåfører blir overvåket, er det ikke alt politiet ser. Spesielt bruk av håndholdte mobiltelefoner er vanskelig å oppdage.
Her hjemme er straffen både bot og kutt i korkortet. Nordmennene er enda strengere med en bot på 10.000 kroner, og i Sverige er de bare vanskelige å se. Altså sjåførene med mobilen i hånda.
Det innrømmer politiet i et intervju med Vi Bilägare .
For det er ikke bare det at sjåførene som bruker mobiltelefonen håndholdt er vanskeligere å få øye på og plyndre i trafikken. De er også vanskeligere å straffeforfølge, heter det.
Det er særlig sammenhengen mellom bruk av håndholdte mobiltelefoner og ulykker politiet opplever som vanskelig. Ikke fordi de tviler på at den er der. Forbindelsen altså. Men det er vanskelig å bevise i retten.
LES OGSÅ: Familien vil selge en av verdens mest kjente racerbaner
Ifølge svensk politi er det «ekstremt sjeldent» at sjåfører vil innrømme at den håndholdte mobiltelefonen spilte en rolle når de kjører feil vei.
Politiet tror derimot ikke at problemet er nytt. For på den tiden var det bare noe annet som stjal sjåførenes oppmerksomhet bak rattet.
– For tidligere måtte man bytte CD eller kassett og tukle med bilradioen, sier trafikkkoordinator ved politiets region ost Björn Thunblad til media.
Hjemme er politikolleger jevnlig på utkikk etter sjåfører som bruker håndholdte telefoner. Dette kan være med spesifikke kontroller, eller som nylig har blitt sett med spesialplasserte fotobiler. Les mer om det her .
En ny undersøkelse fra Rådet for trygg trafikk viser imidlertid at så mange som 6 av 10 sjåfører ikke kjenner til en bestemt funksjon på telefonene sine. Selv ikke om 'ikke forstyrr'-funksjonen kan redde dem fra flere heftige boder og ganske mange kutt i korkortet.
Her hjemme har det vært forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon siden 1. juli 1998. Det var imidlertid først i 2019 at et flertall i det danske folketinget strammet inn reglene, slik at det også ga kutt i korkortet .