Toyotas tidligere direktør og nåværende styreleder Akio Toyoda har ikke mye til overs for verken Nissan eller Honda i dag.
Toyota-formann Akio Toyoda er skuffet over retningen samtalene mellom konkurrentene Nissan og Honda tok, fordi de var uenige.
Toyota har fulgt situasjonen hos Nissan, og dette er første gang Akio Toyoda kommenterer de mislykkede forhandlingene og Nissans generelle utfordringer direkte. Hans skuffelse stammer fra det som ikke ble diskutert.
Akio Toyoda, som har hatt en ledende rolle i Toyota i over et tiår og dermed konkurrert tett med både Nissan og Honda, er også veldig tydelig i sin posisjon.
– Jeg ble skuffet da jeg hørte hva de snakket om, for de snakket ikke om produktene i det hele tatt, sier Akio Toyoda.
Han etterlyser et større fokus på selve bilene fremfor å kun snakke om synergier og hvordan ledelsen i de to bilmerkene kan få mest mulig ut av en sammenslåing.
Dette er Toyotas skuffelse
En sammenslåing som uansett ikke blir noe av. En fusjon mellom Nissan og Honda ville ellers ha skapt verdens tredje største bilkonsern. Kun overgått av Volkswagen og Toyota.
Selv om Toyota selv opererer med en årlig produksjon på rundt 11 millioner biler, advarer Toyoda mot å se å bygge så mange biler som den eneste måten å lykkes på.
Han tror ikke at en enkel sammenslåing av to bilmerker og volumøkning automatisk fører til en sterkere markedsposisjon.
– Volum alene betyr ikke nødvendigvis at du er sterk eller konkurransedyktig, sier Toyoda til Autonews.
Han forklarer at stor produksjon kan ha både positive og negative konsekvenser. Dette kan gi kortsiktige gevinster, men på lang sikt kan det skape utfordringer med integrering og felles grunnlag.
Videre er det et salg å ta hensyn til. For er det til og med nok kjøpere til alle bilene?
– På kort sikt kan man se noen positive effekter. Men på lang sikt kan det være ganske vanskelig å komme til det punktet hvor alle sier de er glade for at de er blitt samlet til ett selskap, forklarer Akio Toyoda til Autonews .
Han antyder dermed at skala kan være et komplekst fenomen. I hvert fall hvis denne typen ting skal håndteres effektivt.
Nissans nåværende situasjon er preget av en alvorlig økonomisk nedgang. Bare i år forventer merket å tape 3,8 milliarder kroner.
Merket valgte tidlig å satse på elbiler, mens hybridteknologi, som Toyota har hatt suksess med, har fått fornyet oppmerksomhet fra forbrukerne.
Som en del av en restruktureringsplan har Nissan utnevnt sin fjerde direktør på bare åtte år. Han heter Ivan Espinosa og ble hentet inn internt fra ledergruppen.
En ny direktør kan imidlertid ikke gjøre det alene. Så Nissan sier opp 9000 ansatte over hele verden. Det betyr imidlertid ikke at planene om nye biler står stille.
Det er både en ny Nissan Leaf og Micra på vei. Det samme gjelder faktisk GT-R-modellen. Espinosa har lovet det.