Spesielt på sosiale medier blir andre bilisters karuseller lagt ut. Men det kan være ulovlig når nummerskiltet er synlig, sier jusprofessoren.
På sosiale medier er det flere grupper som henger dårlig oppførsel/karusell ut i full offentlighet. På bildene eller i opptakene er nummerskiltene ofte ikke skjult.
Men å henge andre sjåfører ut sånn – bl.a. med dashcam-opptak – kan være ulovlig. Det sier Sten Schaumburg-Müller, som er professor ved Juridisk Institutt ved Syddansk Universitet, til Ekstra Bladet .
Jusprofessoren fastholder at nummerskilt på biler i Danmark er 'personlig henførbar' informasjon, fordi – dersom det er gjeld i bilen – vil du kunne slå opp både navn og deler av CPR-nummeret til den registrerte eieren.
Nummerskilt faller derfor inn under personopplysningsloven. Og her kan det være vanskelig å finne et argument for å publisere informasjonen som kan være tilgjengelig i et enkelt oppslag i Motorregisteret.
– Personopplysningsloven opererer med tre ulike typer informasjon. Når det gjelder straffbare forhold er det halvsensitiv informasjon.
LES OGSÅ: Rival vil gi Kevin Magnussen et ledig Formel 1-sete
– Og der vil jeg tro at det er enda vanskeligere å finne grunnlaget i lovverket for hvorfor videoene skal publiseres. Hvilken interesse er det for å vise den eksakte nummerplaten, sier Sten Schaumburg-Müller.
Her hjemme er det – med mindre du er politi og har tilgang til registreringskortregisteret – mer enn vanskelig å se hvem som eier bilen. Altså hvis det ikke er gjeld i koret.
Reglene i Sverige er imidlertid markant forskjellige. Myndighetene frigir informasjon som navn, alder og adresse til alle eiere av personbiler i landet. Reglene om publisering av informasjonen er de samme, selv om en bil har hatt flere eiere.
Hvis du kan søke etter gyldig, svensk nummerskilt, kan du av samme grunn se informasjon om alle eiere siden første registrering. Så i Sverige. Ved import offentliggjør ikke myndighetene navn, alder og adresse til tidligere utenlandske eiere