Den norske regjeringen vil garantere elbileiere i landet såkalte 'norske priser' på strøm. Eksperter frykter spotpriser på 32 kroner. per kilowatt-time.
Flere eksperter slår nå alarm. De er bekymret for at strømprisen kan komme opp i et nivå på 32 kroner per kWh. kilowatt-time i Norge.
De knytter frykten til den norske regjeringens plan om prisgaranti på strøm.
Ifølge Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch, er det en teoretisk mulighet for at strømprisen kan øke til 4.000 euro per megawattime, noe som tilsvarer nesten 32 danske kroner per kilowattime.
Den norske regjeringen planlegger å innføre «norske priser» på strøm fra første oktober. Det betyr at norske forbrukere kan velge en ny type avtale med en fast strømpris på 50 øre per kilowattime.
Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch, mener imidlertid at det er flere fallgruver i den planen. Han mener både regjeringen og energibransjen undervurderer de potensielle problemene som kan oppstå.
En fast pris kan redusere forbrukernes insentiv til å begrense strømforbruket sitt, spesielt når tilbudet er lavt og etterspørselen høy. Det kan bety at strømprisene både vil svinge og øke mer.
Det melder TV2 .
Med fastpris vil færre forbrukere ha noen grunn til å tilpasse forbruket etter når strømmen er billigst. Dette øker risikoen for ekstreme strømpriser, da færre blir «presset» til å spare strøm når det er nødvendig.
En fast pris vil også kunne føre til økt hjemmelading av elbiler, da prisforskjellen mellom hjemmelading og hurtiglading vil bli større.
Videre vil de faste «norske prisene» eliminere behovet for differensierte priser om natten, da prisen vil være den samme gjennom hele døgnet.
Ifølge Anders Lie Brenna er det ikke bare en 'Norgepris' som kan få prisene til å stige. Men ordningen som regjeringen vil innføre kan bidra til å presse prisen i feil retning.
Konsekvensene av faste priser vil ikke bare ramme norske forbrukere. Også danske strømpriser kan bli påvirket og i verste fall øke betydelig.
Dette er fordi det nordiske strømmarkedet henger sammen. For eksempel har det danske strømnettet siden 1977 vært koblet til det norske og omvendt.
Og en endring i ett land kan påvirke de andre. Når et land pålegger en svært lav pris, kan det skape ubalanse i markedet.
Etableringen av «norske priser» kan gi et mindre velfungerende strømmarked i Norden.
Det er viktig å understreke at dette er en analyse av de potensielle risikoene ved den norske regjeringens plan. De faktiske konsekvensene er foreløpig ikke kjent med sikkerhet. Altså annet enn at nordmenn har utsikter til billig strøm med 'statsgaranti'.