En ny studie fra GF Foundation avslører omfanget av aggressiv atferd på veiene. Mer enn 50 prosent av danske sjåfører har opplevd veiraseri de siste månedene.
En ny studie viser et bekymringsfullt bilde av danske veier. Mer enn halvparten av alle sjåfører har opplevd aggressiv adferd fra andre trafikanter i løpet av de siste tre månedene.
Dette er resultatet av en analyse utført av Human Engage for GF Foundation. Omfanget av veiraseri bekymrer Martin Rundager, direktør for skadehjelp i GF Forsikring.
Mange av de spurte sjåførene opplever jevnlig veiraseri. Dette gjelder spesielt i situasjoner med risikofylte forbikjøringer.
Trafikk som er for nærme bilen foran gir også stor irritasjon. Det samme gjelder bilister som er for trege til å kjøre til høyre på motorveien.
Disse situasjonene kan skape farlige forhold for alle på veien. Martin Rundager påpeker at sinne og irritasjon tar fokus fra selve korset.
Han mener mange ulykker kunne unngås dersom sjåførene holdt seg rolige.
– Det er min klare følelse at mange skader og ulykker kunne unngås hvis folk bare trakk pusten og telte til ti før pulsen ble for høy, sier Martin Rundager.
Irritasjon forårsaker farlige situasjoner i trafikken
Selv om over halvparten har opplevd aggresjon, innrømmer færre å uttrykke sinne. Sju av ti sjåfører i undersøkelsen sier de ikke har vist sinne i trafikken de siste tre månedene.
Samtidig viser studien at omtrent halvparten av sjåførene ville meldt seg ut. De ville sagt det hvis de satt i en bil med en aggressiv sjåfør.
Helle Nielsen, distribusjonssjef for Stiftelsen GF, ser dette som en del av løsningen. Hun jobber med trafikkatferd og understreker viktigheten av dialog.
– Det er visstnok mange som ikke engang tror de blir sure i trafikken. Derfor tror jeg vi må bli flinkere til å snakke med hverandre om problemet, forklarer Helle Nielsen.
Hun trekker en parallell til tidligere kampanjer mot fyllekjøring. Vi må få til en kultur der det er uakseptabelt å vise voldsomt sinne i trafikken, mener hun.
Unge sjåførers selvinnsikt kan vise vei
Studien peker også på en interessant forskjell mellom generasjoner. Yngre sjåfører er mer sannsynlig å peke på sin egen sinnstilstand som årsak til sinne. De nevner travelhet eller personlige følelser.
Eldre sjåfører, derimot, tror oftere at deres sinne er forårsaket av andres oppførsel. De ser på sinne som en reaksjon på andre trafikanters feil.
Martin Rundager ser på de unges selvinnsikt som et potensielt forbilde.
– Jeg tror de unges selvinnsikt kan være et forbilde for mange av oss andre, sier han.
Han oppfordrer alle sjåfører til å se mer innover. Vi må unngå å gjøre feil i trafikken personlig.
I stedet bør vi vise mer raushet mot hverandre. Martin Rundager mener det kan redusere nivået på veiraseri og til slutt redusere antall skader.
Trafikksikkerhet er et viktig tema som vi også tar opp her på Boosted. Du kan finne flere artikler om den nyeste teknologien i de nyeste bilene. Teknologi som kanskje ikke er så sikker som den ser ut til å være. Les mer om det her .