En italiensk domstol har godkjent et gruppesøksmål mot Stellantis på grunn av farlige kollisjonsputer hos Citroën og søstermerket DS. Kravet er på 2 milliarder kroner.
Et gruppesøksmål mot bilkonsernet Stellantis er godkjent av en domstol i Torino, Italia. Saken gjelder potensielt farlige Takata-kollisjonsputer i hundretusenvis av biler. Citroën C3- og DS3-modellene dekkes av saken.
Godkjenningen betyr at eiere av de berørte bilene nå kan slutte seg til rettssaken. Fristen for å bli med er satt til 150 dager. Dette ble annonsert av forbrukerorganisasjonene Codacons og Altroconsumo 15. april.
Dette melder Automotive News .
Codacons har anlagt saken på vegne av begge organisasjonene. De tar sikte på total kompensasjon. Kravet er på over to milliarder danske kroner.
De defekte kollisjonsputene inneholder visse kjemikalier. Disse kjemikaliene kan brytes ned over tid, spesielt i varmt og fuktig klima.
Nedbrytningen utgjør en alvorlig risiko. Kollisjonsputen kan utløses med overdreven kraft ved en kollisjon. Dette kan føre til alvorlige skader eller i verste fall død.
Tilbakekalling av Citroën C3 og DS3
Stellantis lanserte en tilbakekallingskampanje i 2024 spesielt for de japanske kollisjonsputene. Tilbakekallingen omfatter et stort antall Citroën C3- og DS3-biler. Dette gjelder modeller produsert i perioden fra 2009 til 2019.
Bilene med de problematiske kollisjonsputene er solgt i 24 forskjellige land. Geografisk dekker den Sør-Europa, Afrika og Midtøsten.
Stellantis har bekreftet at de har tatt rettens avgjørelse til etterretning. Bilprodusenten opplyser at de har satt i gang et omfattende arbeid med tilbakekallingen.
De er forberedt på å iverksette nødvendige tiltak. Dette gjelder også tiltak som kan følge av selve søksmålet.
Stellantis understreker imidlertid et viktig poeng. Gruppesøksmålet i sin nåværende form tar ikke opp Stellantis' ansvar i saken. Ansvarsvurderingen vil skje på et senere tidspunkt i rettsprosessen.
Konsekvenser og rettslige skritt
Den opprinnelige produsenten av kollisjonsputene, Takata, er ikke lenger et aktivt selskap. Det japanske selskapet begjærte seg konkurs tilbake i 2017.
Konkursen var en direkte konsekvens av den verdensomspennende airbag-skandalen. Takata sto overfor enorme milliarder i erstatningskrav og tilbakekallingskostnader. Globalt har over 12 dødsfall blitt knyttet til produsentens defekte kollisjonsputer.
Den første høringen i det italienske gruppesøksmålet mot Stellantis er berammet til 21. november.
Saken i Italia er ikke unik. Et lignende gruppesøksmål mot Stellantis angående Takata-kollisjonsputer er allerede startet i Frankrike. Dette viser at problemet har et internasjonalt omfang.
Takata-skandalen gjorde at det opprinnelige selskapet bak de mange kollisjonsputene gikk konkurs tilbake i 2018. Men sju år senere dør folk fortsatt av de farlige kollisjonsputene. Les mer om det her .