Elon Musk kan snart sikre seg en ny, omfattende lønnspakke og flere aksjer i Tesla, noe som vil øke kontrollen hans over elbilgiganten.
En ny potensiell milliardlønn for Elon Musk står på spill hos Tesla. En spesialkomité i Teslas styre jobber med en ny lønnsavtale for administrerende direktør.
Dette kommer etter at en tidligere, svært stor aksjeopsjonsavtale ble annullert av en domstol. Formålet med en ny avtale er å sikre Musks fortsatte engasjement og potensielt øke eierandelen hans.
Komiteen som skal se på Musks fremtidige kompensasjon består av bare to personer.
De er styreleder Robyn Denholm og styremedlem Kathleen Wilson-Thompson. De må vurdere hva Musk vil få betalt i fremtiden.
De ser også på mulig kompensasjon for allerede utført arbeid.
Det skriver Financial Times .
Bakgrunnen for den nåværende situasjonen er en arbeidsavtale fra 2018. Avtalen ble erklært ugyldig tidlig i 2024. På sitt meste hadde den en anslått verdi på opptil 1000 milliarder danske kroner.
En domstol i Delaware i USA slo fast at det var altfor mye. Dommeren mente også at styret hadde blitt for kontrollert av Elon Musk.
Ifølge dommeren opptrådte styremedlemmene mer som ja-menn enn som uavhengige beslutningstakere. Noe som igjen fikk Musk til å kritisere statens rettssystem på sitt sosiale medie X – det tidligere Twitter.
Siden dommen har det vært en periode med usikkerhet rundt Musks fremtidige rolle og kompensasjon. Nå kommer det imidlertid informasjon om at en ny sluttpakke kan være under utvikling. Det viser hvor komplekst temaet har blitt.
Elon Musk kan få enda mer makt over Tesla
Store investorer har angivelig kontaktet Tesla. De vil ha mer innflytelse på hvor bilmerket er på vei.
Tilliten til både Elon Musk og styret har lidd et tilbakeslag. Dette gjelder spesielt etter at flere styremedlemmer har fått solid økonomisk avkastning fra å sitte i det ledende bilmerket.
Elon Musk har tidligere gjort det veldig klart at for ham finnes det bare én vei. Nemlig at han får mer makt og kontroll over Tesla.
Ifølge sørafrikaneren krever planen hans for bilmerket at han eier minst 25 prosent av aksjene.
Dette er for å beskytte selskapet mot aktivistiske investorer. Det handler også om å håndtere utviklingen av kunstig intelligens på en hensiktsmessig måte. I hvert fall hvis man skal tro mannen selv.
I dag eier Elon Musk rett under 13 prosent av aksjene i Tesla. En ny, stor aksjebasert lønnspakke kan bringe ham nærmere målet om økt kontroll.
Styret står nå overfor et dilemma. Hvis den gamle, kansellerte pakken ikke gjenopprettes på en eller annen måte, kan ting bli vanskelig. Det kan bli vanskelig å finne et nytt alternativ som både gagner Musk og blir akseptert av aksjonærene.
En ny avtale vil også være underlagt Texas' skatteregler. Tesla har nå sitt hovedkontor registrert der. Dette kan ytterligere komplisere utformingen av en ny lønnspakke.
Moskuskontroll får aksjen til å eksplodere
Markedet ser imidlertid ut til å ha en viss tillit til en løsning. Etter at nyheten om reduksjonen i kompensasjonsgruppen lekket ut, steg Teslas aksje med fire prosent. I løpet av den siste uken har Teslas aksje steget med over 25 prosent.
Denne økningen har kommet til tross for nye, negative salgstall for bilprodusenten. Elon Musk har også uttalt at han nå vil vie mer tid til Tesla igjen. Dette kommer etter en periode hvor fokuset hans har vært på andre prosjekter.
Hvis styret klarer å utarbeide en plan som finner støtte, kan det få stor betydning. Elon Musk kan etter hvert øke eierandelen sin til over 20 prosent.
Med en slik eierandel vil han i større grad kunne sikre sin fremtidige innflytelse i selskapet. Et selskap han var med på å bygge opp fra bunnen av.
Teslas utvikling og Elon Musks lederskap er temaer som stadig følges nøye av både investorer og media.
Og selv om amerikanerne fortsatt holder seg flytende, er ikke det samme tilfellet for ganske mange av konkurrentene deres. Så sent som denne måneden har to av dem måttet vri om nøkkelen etter milliardtap. Les mer om det her .