Om noen år kan det være så få sjåfører i bensinbiler at det fossile drivstoffet kan bli vanskelig å kvitte seg med, spår ny analyse.
– Som følge av effektiviseringer og økt popularitet til elbiler vil særlig bensin bli relativt billigere.
Uttalelsen fra International Energy Council – Direktør Fatih Birol i en ny analyse er så nøyaktig.
Rapporten bak analysen peker på at kapasiteten til å pumpe råolje opp av bakken vokser raskere enn etterspørselen. Derfor vil verden om få år være i en situasjon hvor det er overskudd av bensin og diesel.
I 2030 forventer International Energy Council at opptil åtte millioner tonn råolje – som brukes til å lage diesel og bensin – vil bli 'overprodusert' per dag.
LES OGSÅ: Familien vil selge en av verdens mest kjente racerbaner
Kunngjøringen står i sterk kontrast til andre tolkninger av fremtidig pris på diesel og bensin. Noen mener at EUs nye kvotesystem for CO2-utslipp vil medføre at fossilt brensel koster opptil 26 DKK per liter.
På hjemmebane forventer regjeringen blant annet at kvotesystemet alene vil føre til at bensinen stiger med 1,17 kroner literen, mens dieselen blir 1,09 kroner dyrere per liter. liter. På toppen av det skal legges Danmarks egne skatteøkninger.
En av dem finnes allerede pr 1. januar 2025 og øker dieselprisen betydelig. I tillegg rammes næringslivet av en såkalt kilometeravgift. Les mer om det her .
Tilbake ved Det internasjonale energirådet forventes det allerede å se en effekt av den "for høye bensinforsyningen" i 2025.
– Som følge av effektivitetsforbedringer og den økte populariteten til elbiler sammenlignet med biler med forbrenningsmotor, vil drivstoff, og spesielt bensin, bli lettere tilgjengelig og relativt billigere, heter det i rapporten.
Rapporten understreker imidlertid at det kan ta opptil 5 år, fordi oljeselskapene har et reelt overskudd av bensin og diesel.
Samtidig varsler flere bilmerker i disse dager at de beklager målet om kun å bygge elbiler. Blant annet. Ford har beklaget avgjørelsen i Europa. Les mer om det her .