Nissans nye konsernsjef Ivan Espinosa sliter med et tap på 33 milliarder kroner. Flere bilmodeller legges ut, og fabrikken i Sunderland er truet av nedleggelse.
Ivan Espinosa har tatt roret i Nissan i en turbulent tid. Han står overfor en ekstremt vanskelig oppgave.
Torsdag meldte bilmerket at det forventer et gigantisk tap på rundt 33 milliarder danske kroner i regnskapsåret 2024.
Den nye direktøren vil nå forsøke å snu den negative utviklingen for det japanske bilmerket.
Nissan varsler et større tap enn tidligere forventet. Underskuddet for regnskapsåret som avsluttes 31. mars i år forventes å utgjøre om lag 33 milliarder danske kroner. Dette er betydelig mer enn selskapet opprinnelig hadde budsjettert med.
Selskapet melder selv om det store forventede tapet i en pressemelding . Årsaken er blant annet høyere omstillingskostnader enn forventet.
Krisen har allerede fått store konsekvenser for de ansatte. Nissan har tidligere varslet permitteringer av 9000 ansatte globalt.
Ytterligere kutt kan imidlertid være på vei som følge av den forverrede økonomiske situasjonen.
Det er også stor usikkerhet om fremtiden til flere av Nissans store bilfabrikker. Den britiske fabrikken i Sunderland, som sysselsetter 6000 personer, er nå åpent omtalt som en av fabrikkene i faresonen.
Fabrikken, som har en produksjonskapasitet på 280.000 biler i året, er allerede betydelig redusert. Les mer om det her .
Nissan-modeller og fabrikker under press
Nissan visepresident Alan Johnson talte nylig i det britiske parlamentet. Han sa at England "ikke er et konkurransedyktig sted å bygge biler." Uttalelsen øker bekymringen for den fremtidige driften av Sunderland-fabrikken.
Produksjonen av nye bilmodeller er også preget av krisen. Nissan har varslet at de stanser utviklingen av to nye elbiler. Ellers burde de vært bygget i USA.
Samtidig har salget av Nissan Rogue, som er identisk med den europeiske X-Trail, og Infiniti-modellene stoppet opp i USA. De aktuelle bilene bygges på en fabrikk i Mexico.
De store tapene skyldes flere faktorer. Kostnadene ved en omfattende restrukturering av selskapet veier tungt i regnskapet.
Videre fortsetter tidligere innførte handelsrestriksjoner, inkludert Donald Trumps tariffer, å legge press på bilmerkets økonomi.
Nissan har forsøkt å finne løsninger på de økonomiske utfordringene. I fjor var det forhandlinger med konkurrenten Honda om et mulig samarbeid.
Imidlertid falt den potensielle avtalen til bakken med et smell fordi Nissan ikke ville gå med på å bli et undermerke under Honda.
Sammenbruddet i forhandlingene førte også til at Nissans nå tidligere direktør Makoto Uchida trakk seg.
Ivan Espinosas plan for Nissan
Nissan salgstall har sett bedre dager. I 2018 solgte merket 5,5 millioner biler over hele verden. I år forventer selskapet å selge kun 3,35 millioner biler, ifølge den siste nedjusteringen.
Den nye administrerende direktøren Ivan Espinosa tiltrådte stillingen i begynnelsen av april. Han jobber nå med å gjennomføre store kostnadsbesparelser. Målet er å få Nissan tilbake på et stabilt økonomisk spor.
"Til tross for disse utfordringene har vi betydelige økonomiske ressurser, en sterk produktpipeline og viljen til å snu Nissan i den kommende perioden," sa Ivan Espinosa i en uttalelse torsdag.
Spørsmålet er om viljestyrken og dagens ressurser er tilstrekkelig. Nissan står overfor en stor utfordring med å gjenvinne sin tidligere styrke og markedsposisjon. Bilindustrien og finansmarkedene følger nøye med på utviklingen hos den japanske giganten.
Motsatt er dette ikke første gang Nissan har problemer. Det var en truende konkurs som på 1990-tallet brakte merket inn i det som senere ble Renault-Nissan-alliansen. En forening som nå nærmer seg oppløsning.