European Energys nye e-metanolanlegg i Kasso er nå i drift. Maersk, Novo Nordisk og Lego kjøper det nye drivstoffet, som produseres i Kasso nær Aabenraa.
European Energys nye e-metanolfabrikk i Kasso skal nå produsere drivstoff. Anlegget har en årlig produksjonskapasitet på 42 000 tonn e-metanol. Dette tilsvarer 53 millioner liter drivstoff.
Selskapet European Energy står bak utviklingen og byggingen av anlegget. Den ligger vest for Åbenrå.
Knud Erik Andersen, direktør i European Energy, vil annonsere innsettelsen på DR , som finner sted klokken 12.00, for en festdag.
– Etter nesten et år med bygging kan vi nå begynne å levere e-metanol til kundene våre.
De primære kundene av e-metanol er AP Møller – Mærsk, Novo Nordisk og Lego. De store danske selskapene har sikret seg tilgang til det nye drivstoffet.
Det første containerskipet, Laura Mærsk, er allerede fylt med e-metanol. Dette skjedde på Aabenraa havn i forbindelse med innvielsen. Det markerer en konkret bruk av produksjonen.
Et teknologisk fremskritt
Henrik Lund Frandsen er professor ved Danmarks Tekniske Institut. Han ser innsettelsen som en positiv utvikling. Det er et skritt fremover for dansk teknologi.
Ifølge Henrik Lund Frandsen adresserer anlegget utfordringer i det grønne skiftet. En av utfordringene er at fly og skip har begrenset rekkevidde på elektriske batterier. E-metanol tilbyr en løsning her.
Ved å omdanne elektrisitet til flytende metanol kan drivstoffet brukes i tungtransport. Dette gjelder både skipsfart og potensielt luftfart. Det er en viktig egenskap.
Et annet problem er lagring av overflødig strøm. Når sol- og vindenergi produserer mer strøm enn nødvendig, blir lagring vanskelig. Metanol kan fungere som et energilager.
Produksjonskapasitet og fremtidsutsikter
Selv om en årlig produksjon på 42 000 tonn e-metanol høres mye ut, setter virkeligheten raskt tallet i perspektiv.
Mengden er tilstrekkelig til å forsyne et av Maersks mange containerskip. Det viser omfanget av utfordringen innen global skipsfart.
Syntetisk drivstoff er imidlertid ikke bare forbeholdt tungtransport og skipsfart. Her hjemme har vi også folk som jobber for og med spredning av syntetisk drivstoff til private husholdninger.
Spesielt slik at de millionene av fossilbrenselbiler som finnes kan kjøre på syntetisk diesel eller bensin. Gorm Ellegaard, som er utdannet ingeniør og for tiden direktør i det danske selskapet Let's save the world, har også en idé om hvor «billig» drivstoffet kan bli. Les mer om det her .