Hærverk mot Tesla vokser – nå ruller bølgen globalt og rammer både biler og forhandlere, skriver Forbes.
Tesla og administrerende direktør Elon Musk fortsetter å være under økende press etter at en rekke voldelige protester og tilfeller av hærverk er registrert rundt om i verden.
I USA, Europa og andre land har Tesla-biler blitt utsatt for hærverk, forhandlere angrepet og hele utstillingslokaler brent ned i det myndighetene nå kaller «hjemlig terrorisme». Det skriver Forbes.com.
Mer enn 10 personer er allerede arrestert og siktet, inkludert en 19 år gammel mann i Kansas City som skal ha satt fyr på to Tesla Cybertrucks og to ladestasjoner med molotovcocktailer.
Ifølge det amerikanske justisdepartementet er han bare den siste i rekken av anklager.
Molotov, skudd og spraymaling mot Tesla
Blant de mest dramatiske hendelsene er episoder med brannstiftelse i Las Vegas, hvor fem biler ble satt i brann og flere skudd ble avfyrt mot Tesla-anlegg.
I New Mexico ble en mann arrestert for både bilbrenning og angrep på det republikanske partiets hovedkvarter.
Det har også vært tilfeller i Massachusetts, Texas, Oregon og South Carolina hvor Teslas utstillingslokaler har blitt angrepet med våpen, ild eller graffiti med politiske budskap. Noen ganger har gjerningsmennene lagt igjen meldinger som «RESIST» eller «NAZI» på bilene.
Ifølge FBI utføres de fleste angrepene av enkeltpersoner uten særlig planlegging. Det er gjort med improviserte våpen og enkle midler.
Men omfanget er blitt så stort at FBI nå har satt ned en spesiell arbeidsgruppe for å forhindre ytterligere angrep.
Tesla Takedown og anti-Musk-grupper
I Storbritannia ble en Tesla knust offentlig i april av gruppen «Everyone Hates Elon».
Bilen ble spraymalt med slagord som "Billionaires suger" og "Tax the rich" og ble deretter lagt ut på auksjon for å støtte veldedighet.
I USA har organisasjonen «Tesla Takedown» vokst med støtte fra kjente skikkelser som skuespilleren Alex Winter. Gruppen ber om boikott, videresalg av Tesla-biler og fjerning av aksjer. Gruppen kaller seg en «fredelig, populær protestbevegelse».
USAs statsadvokat Pam Bondi har imidlertid ikke så mye å si om protestene.
Hun kaller dem "terrorhandlinger" og advarer: "Hvis du kjører en Tesla, bør du vite at vi kommer etter deg." Flere av de siktede risikerer opptil 20 års fengsel.
Elon Musk og Trump kolliderer
Elon Musk har selv kalt angrepene "terrorisme" og mener de er finansiert av venstreorienterte milliardærer som George Soros og Reid Hoffman. På plattform X har han gjentatte ganger fremmet teorier uten særlig konkret dokumentasjon.
Donald Trump har også engasjert seg. På Truth Social foreslo han at gjerningsmennene skulle sendes til fengsler i El Salvador, hvor forholdene er beryktet.
På en pressekonferanse sa Trump: "Hvis du gjør det mot Tesla, vil du bli tatt og du vil gå gjennom helvete."
Trump har også offentlig lovet å kjøpe en Tesla til støtte for Musk og kalte protestene «ulovlige angrep fra radikale venstreorienterte».
Tesla-eiere blir rammet
Konsekvensene påvirker imidlertid ikke bare Tesla som selskap. Ifølge bilnettstedet Edmunds har mars vært måneden med flest Tesla-eiere som har valgt å kvitte seg med bilen sin.
Mange nevner ønsket om å distansere seg fra Elon Musk som den primære grunnen til å selge.
Noen eiere har fjernet logoer fra bilene sine. Andre har fått bilen spraylakkert eller ripet opp på offentlige ladestasjoner. Frykten brer seg derfor blant Tesla-eiere, og noen har valgt å bytte til andre merker for å unngå oppmerksomhet.
Flere myndigheter – inkludert FBI og politi i flere amerikanske stater – oppfordrer nå Tesla-eiere til å rapportere alle tilfeller av trusler eller hærverk.
Ifølge FBI vil alle angrep bli behandlet som alvorlige føderale forbrytelser.
Bølgen av protester som startet i USA ser ut til å vokse – også i Europa. I Frankrike ble tolv Tesla-biler satt i brann, og i Tyskland ble en fabrikk rammet av brannstiftelse, noe som førte til et stort strømbrudd. En ytre venstregruppe tok på seg ansvaret.