Donald Trump vurderer å utsette de kontroversielle biltollene for å gi bilprodusenter som General Motors, Ford og Stellantis tid til å flytte produksjonen tilbake til USA.
USAs president Donald Trump vurderer nå å gi landets bilprodusenter en pause fra dagens biltariffer.
Dette er gjort for å gi dem mer tid. Produsenter må tilpasse seg å lage flere deler i USA, ifølge Det hvite hus.
Trump ønsker å gi bedrifter bedre muligheter. De skal flytte produksjonen av bildeler tilbake til USA. Det tar tid å etablere den produksjonen.
Akkurat nå betaler bilprodusentene en tariff på 25 prosent. Avgiften gjelder importerte biler. Dette er en betydelig kostnad for flere bilmerker.
Faktisk koster det så mye at flere av de store – og også flere mindre – bilmerkene nå har sluttet å eksportere biler til USA.
Et merke som Ferrari sender imidlertid regningen videre til kundene.
En lignende toll på importerte bildeler var planlagt. Den skulle tre i kraft 3. mai, ifølge tidligere rapporter. Dette skaper usikkerhet i bransjen.
Donald Trump bekreftet betraktningene overfor pressen mandag kveld dansk tid.
"Jeg ser på noe som kan hjelpe noen av bilprodusentene," sa han ifølge Bloomberg .
Mulig utsettelse av amerikanske biltariffer
"De bytter fra deler som kommer fra Canada, Mexico og andre steder," forklarte Trump.
– Og de trenger tid fordi de må lage disse delene, sa Trump om den lille hjelpen til bilmerkene.
Nyheten om et mulig tariffbrudd ble mottatt positivt på aksjemarkedet. Investorene reagerte raskt. Dette viser markedets bekymring for tariffen.
Aksjer i store amerikanske bilprodusenter som General Motors (GM), Ford og Stellantis steg. Dette skjedde umiddelbart etter Trumps uttalelser mandag. Dette gjenspeiler lettelse i bransjen.
De store bilprodusentene har lagt press på Trump-administrasjonen i flere uker. De ønsker mildere vilkår. Spesielt for enkelte typer bildeler.
Ifølge kilder tett på forhandlingene har General Motors, Ford og Stellantis spesielt kjempet mot tariffer på enkelte billige bildeler. De hevder at det er nødvendig for konkurranseevnen.
Omstrukturering av bilproduksjonen i USA
De samme kildene nevner at de tre gigantene har akseptert tariffer. Dette gjelder ferdigmonterte biler. Større komponenter som motorer og girkasser aksepteres også med toll.
Utfordringen for bilprodusentene er tiden det tar. Forsyningskjedetransformasjon er en kompleks prosess. Det krever store investeringer og planlegging.
Uten en utsettelse ville tariffer på bildeler legge ytterligere press på produsentene. Dette vil potensielt øke produksjonskostnadene betydelig. Dette kan til syvende og sist påvirke forbrukerprisene for nye biler.
Selv om Trump signaliserer en mulig pause, er ingenting endelig bestemt ennå. Bilindustrien avventer derfor en formell kunngjøring fra administrasjonen. Den nåværende usikkerheten fortsetter å påvirke produsentenes planlegging.
Debatten om biltoll i USA er en del av en større handelspolitisk agenda. Det handler om å styrke amerikansk industri og produksjon. Det har vært et sentralt politisk mål for Trump. Også fordi han ble gjenvalgt som president i fjor.
Mens amerikanske bilprodusenter som Ford og Stellantis (eier av merker som Jeep og Ram) navigerer i det handelspolitiske landskapet, kan du lese mye mer om hvordan sistnevnte kan se på hele 175 000 000 fra en tidligere ansatt. Les historien her .