I stasjonsbyen Gislinge lades elbiler for tiden med strøm fra et mobilt dieselaggregat. Det har vært strømbrudd i byen siden jul.
Ikke alle steder i Danmark har strømnettet innrettet for å håndtere elbiler. I stasjonsbyen Gislinge på Sjælland skal en lastebil med dieselgenerator forsyne strømmen.
Byen har vært plaget av flere strømbrudd siden jul, og den enkleste løsningen er et digert dieselaggregat fra nettselskapet Cerius.
Den skriver blant annet: Jyllands-Posten .
Ifølge selskapets hjemmeside dekker Cerius Nordvest-, Midt- og Sørsjælland, Lolland-Falster og øyene. Men det er ikke nok strøm til elbiler.
Som en nødløsning ble dieselaggregatet, som bruker 400 liter diesel i døgnet, plassert i en boliggate med 62 hus i Gislinge. Husene ble alle bygget i 2008, men heller ikke da ble det tatt hensyn til høyere strømforbruk.
Dieselgeneratoren bruker 400 liter diesel per dag
Ifølge elforbrug.nu vil det ta Cerius en måned å få forsyningen i gang igjen som normalt.
Grunnen til at det tar så lang tid er blant annet at en transformatorstasjon må skiftes ut. En stasjon som ikke har blitt renovert siden 1979.
I tillegg må det graves en større forsyningsledning inn i området, og en vei må deles i to forsyningsområder for å gi nok strøm.
At det ikke nødvendigvis er nok strøm hele døgnet er ikke bare en utfordring her i Danmark. I Norge har et rederi måttet bytte ut en elektrisk ferge med en tilsvarende som går på diesel.
Ferja – altså den elektriske – klarer ikke belastningen fra ekstra seilinger i den utvidende ruteplanen.
Problemene oppsto da fergen begynte å seile mer enn opprinnelig planlagt. Den økte driftstiden ga en belastning på batteripakken, og den slukte kapasiteten grundig.
Ifølge Teknisk Ukeblad hadde kapasiteten sunket til 84 prosent da den elektriske fergen ble tatt ut av drift.
Nedgangen gjorde at fergen måtte lades langt oftere enn planlagt. Og at det til slutt ble for upraktisk å fortsette med den elektriske lossingen.
Ifølge svenske medier forklarer teknologidirektøren i Fjord1 at batterisystemet er designet for en bestemt belastning og en fast syklus av lading og utlading.
Så da fergen plutselig skulle seile lenger enn opprinnelig planlagt, ga batteriene opp. Derfor må det nå finnes en mer permanent løsning. Om det blir den elektriske fergeoverfarten igjen.
Flere eksperter har imidlertid allerede advart om at batteripakker, selv i noe så stort som passasjerferger, også har sine begrensninger. Noe som nå slår nordmennene i nakken.
Lars Ole Valoen, som er teknologidirektør i Corvus Energy, som har levert batteriene til den elektriske «Medstraum», understreker at det er viktig å respektere det batteripakken er bygget for.
"Når du skyver batterier utover de opprinnelige spesifikasjonene, risikerer du å redusere levetiden betydelig," sier han.