Toyota, Subaru, Mazda, Suzuki og Daihatsu tror ikke bare på elbiler. De utvikler syntetisk bensin (eFuel) for å gjøre eksisterende biler CO2-nøytrale.
Fem japanske bilmerker vil redde bensinbilen din. Toyota, Subaru, Mazda, Suzuki og Daihatsu utvikler syntetisk bensin, som også går under fellesnavnet e-Fuel. Målet er å gjøre eksisterende biler CO2-nøytrale.
Ikke alle bilprodusenter fokuserer kun på elbiler. De japanske merkene ser andre muligheter. De skal forbedre teknologien som allerede finnes i de aller fleste biler.
Alt handler om videreutvikling. Hvorfor kaste fungerende biler hvis de kan gjøres mer bærekraftige? Det er tanken bak fokuset på eFuel.
Dette skriver Top Gear .
Hva er egentlig eFuel? Det er syntetisk bensin. Drivstoffet produseres ved hjelp av hydrogen og CO2.
CO2 som japanerne trekker ut direkte fra luften. Hydrogenet produseres ved hjelp av fornybare energikilder.
Biler som kjører på eFuel slipper fortsatt ut CO2. Men det er bare CO2 som drivstoffet allerede er produsert av. . Derfor kalles drivstoffet CO2-nøytralt.
e-Fuel: Syntetisk bensin og produksjon
Toyota har lenge ment at en elbil ikke er veien videre for bilindustrien. Og japanerne holder fast ved det synet på morgendagens transportbehov.
Bilen du allerede eier kan potensielt bli en del av løsningen. Ved å kjøre på syntetisk bensin kan du regne deg som CO2-nøytral. I hvert fall på veiene.
Produksjonen av e-fuel er imidlertid fortsatt så liten at den langt fra dekker noe reelt behov. Selskapet Eneos produserer i dag cirka ett tonn per dag.
Akkurat nå er det kun et pilotprosjekt. Men ambisjonen er fullskala produksjon.
Porsche har også forsket på og utviklet eFuel en stund. Det tyske sportsbilmerket ser på det som en mulighet. Spesielt for å holde klassiske biler i gang i fremtiden. Akkurat som du kjører Porsche Supercup med samme bensin.
I prinsippet kan enhver bensinbil kjøre på syntetisk drivstoff. Det krever ingen umiddelbare endringer på selve bilen. Det er en av fordelene med teknologi.
Literprisen er imidlertid fortsatt en utfordring. Akkurat nå er eFuels dyrere enn vanlig bensin fra bensinstasjonen. Dette kan påvirke spredningen på kort sikt.
Toyotas strategi: Flere veier til grønn kjøring
Med eFuel kan du potensielt unngå bekymringer om rekkevidde og lading. Du slipper eventuelle køer ved ladestasjoner. Du trenger heller ikke investere i en ny elbil, som lett kan koste en halv million kroner.
Produksjon av nye biler er også forbundet med CO2-utslipp. Og dette uavhengig av hvilket drivstoff bilene kjører på.
Å forlenge levetiden til eksisterende biler kan være et alternativ. Dette gjelder spesielt i land hvor utbyggingen av infrastrukturen som elbiler er avhengig av går sakte.
Toyota har lenge signalisert at de ikke utelukkende vil satse på elbiler. Japanerne ser på elbiler som en del av en større løsning. Ikke som svaret som passer alle sjåfører og kjørebehov.
Ifølge Toyota skal eFuel, hydrogen og hybrider kunne eksistere side om side. De tror på et mangfold av teknologier. Dette gir forbrukerne flere reelle valgmuligheter.
Man kan ha ulike meninger om den strategien. Men det skiller seg fra et ensidig fokus på én teknologi.
Samtidig erkjenner japanerne imidlertid at spesielt hydrogenbilen ikke har fått den populariteten og utviklingen som var forventet.
Lettere blir det ikke av at hydrogenanlegg og stasjoner er stengt i flere europeiske land. Blant annet i Danmark. Les mer om det her .
I tillegg til mer testing og utviklingsarbeid planlegger de fem japanske bilmerkene å demonstrere drivstoff til publikum.
Dette vil først skje på Expo 2025, som vil finne sted i Osaka, Japan. Her vil en flåte av forskjellige biler kjøre gjestene rundt.
Alle bilene vil kjøre på CO₂-nøytral drivstoff levert av Eneos. Forventningen er at bilene skal kjøre akkurat som vanlige bensinbiler.