Den sparkede Tesla-ingeniøren Cristina Balan vinner foreløpig seier over Elon Musk. Hun hevder å ha blitt truet til taushet etter et problem med Model S.
En tidligere Tesla-ingeniør, Cristina Balan, har vunnet en viktig juridisk seier etter at hun ble sparket for å være varsler i en sak fra 2014.
Hun hevder at hun og kollegene ble truet med utvisning fra USA. Dette skjedde etter at de ga Elon Musk bekymring for bremseproblemer i Model S.
Cristina Balan ble født i Romania. Hun var dypt involvert i utviklingen av Model S. Initialene hennes finnes til og med på sedanens batteripakke.
I 2014 henvendte hun seg direkte til Elon Musk. Det handlet om sikkerhetsspørsmål. Hun mente at bilens gulvmatter kunne utgjøre en risiko. Gasspedalen kan potensielt sette seg fast under førerens gulvmatte.
Problemer som Toyota også har hatt og måtte beklage. Balan hevdet også at Musk valgte leverandøren basert på vennskap.
Ifølge henne var ikke kvaliteten på bilene avgjørende.
Tesla-sjefen hadde sendt en e-post til alle ansatte i mars 2013. E-posten beskrev en åpen dør-policy for produktproblemer.
– Du kan snakke med sjefens sjef uten sjefens tillatelse, du kan snakke direkte med en underdirektør i en annen avdeling, du kan snakke med meg, du kan snakke med hvem som helst uten andres tillatelse, sto det i eposten.
Konflikt om sikkerheten til Tesla Model S
Den e-posten fikk Balan til å føle seg trygg. Hun trodde hun kunne snakke fritt med Musk om problemet med gulvmattene. Hun avtalte en date med ham.
Men da hun dukket opp, var ikke Musk der. I stedet ble hun møtt av advokater. Det var også «store menn i uniform», sa Balan i retten.
De tvang henne til å si opp, sier den tidligere ingeniøren. Tesla har en annen tolkning av historien.
Balan anla deretter et ærekrenkelsessøksmål mot Tesla. Selskapet tvang imidlertid saken til å gå til voldgift. Voldgiften avviste Balans krav.
Hun anket vedtaket. Saken ble forsinket flere ganger. Blant annet fordi Balan kjempet mot kreft. Noe hun nå er over.
Kampen for oppreisning mot Tesla
Til slutt lyktes hun med å få henlagt voldgiftssaken. Hun representerte seg selv under saken.
Dette melder BBC .
Målet hennes nå er å få Tesla for retten på vanlig måte. Hun håper det kan påvirke bedriftspolitikken generelt.
– Jeg vil rense navnet mitt. Jeg skulle ønske Elon Musk hadde anstendigheten til å be om unnskyldning."
Saken mellom Cristina Balan og Tesla fortsetter. Den synliggjør potensielle konflikter mellom ansatte og ledelse.
Tesla har imidlertid ikke bare personalproblemer i USA. Sånt skjer også i Sverige. Like på den andre siden av Øresund nekter merket å signere tariffavtale med sine ansatte.
Dette har utløst en blokade av bilmerket som ikke er avsluttet ennå. Senest måtte en underleverandør angre på at han brøt blokaden mot Tesla. Les mer om det her .