Fabrikkarbeidernes fagforeninger frykter at Ford i Europa vil gå konkurs uten amerikansk støtte. Og nå mener den tyske regissøren at merket er for lite for Europa.
Fords historiske fabrikk i Köln, som ble innviet helt tilbake i 1930, sliter med synkende salg og omstrukturering.
Tusenvis av jobber er i fare, og fremtiden er usikker for Ford over hele Europa.
Fremtiden til Ford-fabrikken i Köln og dens 11 500 ansatte henger i en tynn tråd på grunn av altfor lave salgstall. Dette vekker bekymring for jobbene ved den tradisjonelle fabrikken.
Situasjonen er alvorlig, påpeker Ferdinand Dudenhöffer fra Senter for bilforskning.
– Situasjonen er dårlig, og fremtiden ser ikke lys ut, sier han til NTV .
Han mener at Ford har blitt for liten i det europeiske markedet.
– Ford krymper og krymper – de er nå så små i Europa at det gir liten mening å fortsette å operere i sin nåværende form, forklarer Dudenhöffer.
I fjor annonserte Ford i USA at deres tyske fabrikker må klare seg selv i fremtiden. Den europeiske divisjonen mottok over 30 milliarder danske kroner til nystarten.
Til tross for den økonomiske støtten ser fremtiden dyster ut. Fords salg i Europa er fortsatt svakt. Ledelsen, som selv har krympet betydelig, har av samme grunn varslet at flere oppsigelser og generelle nedskjæringer er nødvendige.
Ford i Köln er tvunget i armene på Volkswagen
Fabrikken i Köln består av to anlegg. For bare syv år siden sysselsatte de totalt 20 000 mennesker. Nå er tallet redusert til 11 500 gjennom naturlig avgang og oppsigelser.
Samtidig faller Fords markedsandel i Tyskland. For tre år siden sto Ford for fem prosent av alle nyregistrerte biler. I fjor hadde andelen falt til bare 3,5 prosent. Dette er et tydelig tegn på utfordringene.
Tyske eksperter vurderer ulike løsninger for å redde fabrikken. En fusjon med andre europeiske bilmerker har blitt foreslått som en mulighet. En annen idé er en fullstendig overgang til elbilproduksjon.
Stefan Bratzel, direktør for Center of Automotive Management, peker på elbiler.
– En annen løsning ville være om Ford la om produksjonen ved Köln-fabrikken til elbiler, sier han.
Ford produserer allerede to elbilmodeller i Köln. Produksjonen er imidlertid dyr, ettersom Ford må kjøpe deler fra Volkswagen.
Ford i Europa og det danske markedet
Analytikere bemerker også at Ford har faset ut sine billigere modeller. Biler som den populære Fiestaen finnes ikke lenger.
Det betyr at Fords billigste bil på markedet nå koster rundt 229 000 danske kroner.
Den økonomiske situasjonen skaper frykt blant de ansatte ved fabrikken i Tyskland. De er bekymret for at arbeidsplassen deres står i fare for konkurs.
Dette har ført til at fagforeningen og de ansatte planlegger omfattende streiker for første gang.
Ford etablerte fabrikken sin utenfor Köln tilbake i 1930. I nesten et århundre har det tradisjonelt vært et godt forhold mellom ledelse og ansatte. De nåværende spenningene markerer et brudd i en helt annen retning.