I Odense må kommunen betale tilbake 2,8 millioner, som ble ulovlig belastet for parkering, til eiere av diesel- og bensinbiler.
Eiere av bensin- og dieselbiler med beboertillatelse i Odense sentrum vil nå få penger tilbake fra kommunen. Bakgrunnen er at Odense kommune siden januar 2024 har tatt dobbelt så mye i lisensavgifter fra fossilbiler som fra elbiler.
For en beboer med fossilbil betyr dette en avkastning på rundt 1000 kroner. Totalt må kommunen betale tilbake 2,8 millioner kroner. Dette skyldes en beslutning i Odense bystyre fra november 2023, som nå må endres med tilbakevirkende kraft.
Dette rapporterer TV2 Fyn .
Kommunens formål med prisforskjellen var å fremme bruken av elbiler. Et skritt mot målet om å gjøre Odense klimanøytral innen 2030. Men å gjøre elbiler mer attraktive på denne måten er direkte ulovlig.
Fossile biler rammet av høyere parkeringsavgifter
Siden årsskiftet har innbyggere med bensin- eller dieselbiler i sentrum ellers betalt 1200 kroner per år for parkering. Elbileiere slapp unna med halvparten – 600 kroner.
Diskrimineringen ble introdusert som en del av planen for grønn mobilitet. Planen er å redusere CO2-utslippene og gjøre det enklere å komme seg rundt i byen.
Nå blir prisforskjellen kalt ulovlig, og kommunen må betale alle pengene tilbake til de berørte bileierne.
Det handler ikke bare om økonomien her og nå. I fremtiden må også Odense kommune klare seg uten omtrent 1,5 millioner kroner per år i ekstrainntekter fra fossilbiler.
Elbilfordeler blir nedtrappet i Odense
Saken betyr at tidligere fordeler for elbiler nå forsvinner. Alle beboere i sentrum må i fremtiden betale samme pris for parkering, uavhengig av biltype.
Løsningen blir en lisenspris på 600 kroner årlig for alle. Dette gjelder i områder der kommunen har innført tidsbegrenset parkering.
Muligheten for å legalisere forskjellen mellom elbiler og fossilbiler ville kreve innføring av betalt parkering. Men dette krever at det settes opp salgsautomater over hele området. Både rådmannen og by- og kulturforvaltningen avviser dette som for tungvint.
Kommunen anbefaler derfor å fortsette med dagens modell med tidsbegrensning og samme lisenspris for alle.
Lavere hastighet kan bli skrotet helt
Tilbakebetalingen er ikke den eneste utfordringen for Odenses grønne mobilitetsplan.
En planlagt stenging av Skibhusvej er allerede utsatt. Samtidig har samferdselsministeren avvist kommunens ønske om lavere fartsgrense på motorveien rundt byen.
Kritikere mener at målet om klimanøytralitet innen 2030 vil bli vanskeligere å oppnå dersom flere elementer i planen møter motstand.
Den økonomiske tilbakebetalingen og elimineringen av diskriminering legger nå også press på de andre delene av planen.
Beboerne trenger ikke å søke om pengene selv.
Refusjonen vil bli gjort automatisk. Sjåfører som har hatt førerkort for bensin- eller dieselbil i sentrum siden 1. januar 2024, vil motta en sjekk fra kommunen.
Ifølge kommunen skal ingen søke om å få pengene utbetalt. Beløpet beregnes ut fra hvor lenge beboertillatelsen har vært aktiv.
Kommunen forventer at utbetalingene kan gjøres i løpet av de kommende månedene.
Saken har ført til debatt om hvordan kommuner best kan støtte den grønne omstillingen uten å bryte loven eller skape urimelige forskjeller.
Odense kommune er imidlertid langt fra den eneste som ulovlig bruker parkeringsregler som inntektskilde. Les mer om det her .