Bilprodusenter som Tesla og Nio må nå avklare hvor 'selvkjørende' bilene deres er. Myndighetene forbyr også villedende reklame og prøvekjøring på offentlig vei.
Kina skjerper nå regelverket for markedsføring av selvkjørende teknologi i biler. Landets departement for industri og informasjonsteknologi (MIIT) har innført et forbud mot villedende reklame.
Dette betyr at bilprodusenter som Tesla og Nio ikke lenger fritt kan bruke visse populære termer for å beskrive bilene sine som "selvkjørende".
Samtidig er det nå gjort ulovlig å teste betaversjoner av programvaren på offentlig vei. Dette melder CarNews China .
Kappløpet om å utvikle selvkjørende biler har gått inn i en ny fase. For noen år siden forventet mange eksperter at teknologien skulle være tiår i fremtiden.
Men utviklingen har skutt fart, og flere bilprodusenter har begynt å markedsføre assistansesystemene sine aggressivt. Og selv om de er langt fra å lage biler kjøredyktige selv.
Ofte brukes fancy ord, selv om ingen nåværende systemer er fullstendig selvkorrigerende. Et kjent eksempel er Teslas system, som har vært markedsført under navnet «Full Self Driving» i lang tid.
Dette har skjedd selv om funksjonen aldri har kunnet kjøre bil på egenhånd. Selv ikke hjemme i USA, hvor myndighetene på mange måter er mer ettergivende med hva bilprodusentene kan få tillatelse til.
Det kinesiske departementet for industri og informasjonsteknologi (MIIT) forbyr nå bruk av uklare og villedende påstander. Dette gjelder begreper som «smart kjøring» og «autonom kjøring».
Begrepet "intelligent kjøring" kan ikke lenger brukes tilfeldig i reklame for førerassistentsystemer.
En av produsentene som er direkte berørt er Nio. De har så langt markedsført systemet sitt som «intelligent kjøring».
Nio og andre bilprodusenter må nå justere markedsføringsmateriellet sitt i Kina for å overholde de nye forskriftene.
SAE-nivåer og prøvekjøring er begrenset
I fremtiden må bilprodusentene klart og tydelig oppgi nivået på systemene sine. Dette må gjøres i henhold til den internasjonalt anerkjente SAE-skalaen. Skalaen går fra nivå null til nivå fem.
SAE-skalaen brukes til å klassifisere graden av kjøreautomatisering. Nivå null betyr at bilen ikke har noen former for førerassistanse.
Først på nivå fem er en bil virkelig helt selvkjørende uten behov for sjåfør.
I dag er det ingen biler på markedet som oppnår nivå fem. Mercedes er den eneste bilprodusenten som i dag har et system godkjent for nivå 3. Under visse forhold lar det sjåføren slippe rattet og gjøre andre ting.
Mercedes sitt nivå 3-system har imidlertid begrensninger. Den fungerer kun på utvalgte motorveistrekninger og ved lavere hastigheter. Teknologien fortsetter å utvikle seg raskt på tvers av bransjen.
Det nye kinesiske regelverket inkluderer også et forbud mot offentlige betatester av autonome systemer. Dette gjelder spesielt tester som kunder kan delta i ved å laste ned oppdateringer til bilene sine.
Konsekvenser etter ulykke og færre oppdateringer
Funksjoner som Teslas «Smart Summon» blir også utestengt fra offentlig testing. Med Smart Summon kan bilen kjøre selv til eieren eller parkere uten sjåfør bak rattet. Myndighetene ønsker mer kontroll over denne typen funksjoner.
MIIT vil også generelt redusere produsentenes mulighet til å sende programvareoppdateringer til biler over internett (OTA).
Dette er antagelig for å sikre mer stabile og gjennomtestede systemer før de når bileiere. Færre, men mer grundige oppdateringer er planlagt.
Den betydelige innstrammingen i Kina kommer bare noen uker etter en alvorlig ulykke. Tre personer døde i en hendelse som involverte en selvkjørende prototype av en Xiaomi SU7. Ulykken og bilens systemer er under etterforskning.
Selv om ulykken involverte en Xiaomi, gjelder de nye reglene for alle bilprodusenter på det kinesiske markedet.
Formålet er å øke trafikksikkerheten og skape større klarhet og åpenhet for forbrukerne om bilenes faktiske nivå av førerassistanse.
Utviklingen av selvkjørende biler og elbilteknologi fortsetter i høyt tempo over hele verden. Men ikke alle tror at vi kommer til å se biler kjøre seg selv med en gang.
Teknologigiganten er blant de største kritikerne av teknologien. Og selv om selskapet faktisk hjelper flere bilmerker med å utvikle systemer i den retningen. Les mer om det her .