Konkurransen om mekanikere er så hard for tiden at lønningene eksploderer. En bilforhandler i Norge lokker med en million kroner som lån.
Lønnen for mekanikere stiger kraftig i disse dager. Det er rett og slett mangel på dem. Og flere verksteder er nå klare til å tilby et årlig lån på inntil én million kroner.
Dette kan man blant annet se hos bilforhandleren Bauda, som ikke legger skjul på mekanikerlønnen i en stillingsannonse. Men direkte lokker med en lønn på 933.000 norske kroner tilsvarende 600.000 danske kroner.
– Det er konkurranse om de dyktigste. Vi ville tenke litt «utenfor boksen». For å se om det har effekt, sier HR-sjef i Bauda, Vigdis M. Sonsteby, til bransjenettstedet Bilbransje24 .
I stedet for å bruke den typiske formuleringen «konkurransevilkår» om lønn i stillingsannonsen, må Bauda skrive det svart på hvitt. Den utlyste lønnen består av en fast lønn på 480.000 (norske, red.) kroner og en bonus basert på avdelingens prestasjoner.
Sonsteby understreker at man må være effektiv for å oppnå den høye lønna. Men de 933 000 kr er basert på et 'reelt gjennomsnittslån'.
– Det er også de som tjener bedre enn det, sier Sonsteby, som mener det er viktig å være åpen om lønnen i denne typen stillingsannonser.
En årslønn på 933 000 DKK er betydelig over gjennomsnittslønnen for mekanikere. Ifølge SSB var gjennomsnittslønnen for en mekaniker 50.690 kroner i måneden i 2023, som tilsvarer en årslønn på 608.280 kroner. Eller 385.000 danske kroner.
Til sammenligning var gjennomsnittlig årslønn for alle sektorer i Norge 676 320 kroner for menn og 630 360 kroner for kvinner.
Denne utviklingen i lønnsnivået for mekanikere kan sees på som et tegn på at bransjen opplever mangel på kvalifisert arbeidskraft. For å tiltrekke og beholde de dyktigste medarbeiderne må verkstedene tilby attraktiv godtgjørelse.
Her hjemme er det også mangel på mekanikere. Mange av verkstedene har lagt merke til at deres ansatte blir 'støvsuget' av legemiddelindustrien. Noen verksteder har til og med valgt å stenge helt. Les mer om det her .