I Sverige har politiet så langt ikke vært nødt til å bruke en rekke nye 360-graders kameraer som sitter rett på politibilene. Men rettshåndhevelsen må nå.
Politiet i Sverige har fått tillatelse til å bruke avanserte 360-graders kameraer i uniformene sine.
Tidligere var disse kameraene ulovlige. Men nå tas de i bruk på prøve. Formålet er å bedre politiets mulighet til å overvåke trafikken og avdekke overtredelser. Teknologien er allerede installert i flere Volvo-modeller som patruljerer rundt i landet.
Ifølge Göran Bolinder, leder for politiets nasjonale uniformsforsyning, kan de nye kameraene brukes som et verdifullt verktøy i det daglige politiarbeidet.
– Det er et skikkelig godt supplement til politibilene, sier han. Kameraene gjør det mulig å ta opp og lagre bevis i sanntid, noe som øker politiets evne til å reagere raskt og effektivt, sier han til Carup .
Den nye teknologien gjør det mulig for politibilene å få oversikt over et større område, uten å være synlig tilstede for lovbrytere.
LES OGSÅ: Den siste Toyota Supra noensinne kan komme til Danmark
Hvis en bil for eksempel kjører på rødt eller driver ulovlig hjulsurfing, kan den registreres uten at sjåføren nødvendigvis merker det. Tidligere måtte politiet nærme seg for å håndheve loven, men dette er ikke lenger nødvendig.
– Det vil for eksempel være mye lettere å holde øye med en bil som på noen måte er mistenkelig, fastslår Bolinder.
Kameraene er foreløpig kun installert i et begrenset antall kor, som er distribuert i ulike regioner.
– Jeg husker ikke nøyaktig hvor mange biler de (kameraene, red.) er ute på. Men det er jevnt fordelt over hele landet, forklarer Bolinder.
I tillegg til kameraene planlegger politiet å implementere en ny type radar, som skal kunne måle hastigheter i flere kjørefelt samtidig. Radaren er imidlertid forsinket på grunn av tekniske utfordringer og det er ingen fast tidsplan for når den skal være klar til bruk.
– Nei, det har vært noen IT-problemer, vi vet ikke når dette er klart, fastslår Bolinder.
Politiet understreker at de ikke vil bruke radaren, fordi de er sikre på at teknologien fungerer optimalt.
– Det er viktig at ting fungerer. Vi tar sikkerheten først, understreker han.
Sammen skal disse teknologiske tiltakene bidra til at politiet får bedre verktøy for å håndheve trafikkloven og øke trafikksikkerheten.
Hjemme streifer politiet ennå ikke rundt med kameraer som kan se hele veien rundt patruljebilene. På den annen side har ordensmakten tilgang til en rekke kameraer i trafikken, som du ikke er så opptatt av å fortelle offentligheten om. Les mer om dem her .