Boosted får massevis av henvendelser fra sjåfører i parallellimporterte biler. For hva skal de med tilbakekallinger? Finn svaret her.
Denne uken skrev Viktor, som eier en parallellimportert Audi e-tron, til Boosted-redaksjonen. Han vil vite hva han skal gjøre ved tilbakekalling.
Og Viktor er ikke alene om dette. På bare noen få uker har Boosted-redaksjonen nesten blitt slått ned av samme sak; Hva skal jeg gjøre hvis min parallellimporterte bil har blitt tilbakekalt?
Det er god grunn til å være oppmerksom på slikt, spesielt fordi parallellimporten av, spesielt lite brukte, elbiler har eksplodert.
Audi e-tron er et godt eksempel her. Ikke fordi bilen er på toppen av de parallellimporterte bilene, men fordi det tyske merket ikke har kontroll over teknologien i bilene.
Faktisk har Audi nettopp tilbakekalt en rekke e-tron-modeller fordi batteripakken i bilene kan være brannfarlig.
Å ignorere tilbakekallinger kan være dødelig
Viktor har en Audi e-tron som denne. Eller kanskje han ikke har det. For selv om Audi faktisk har tilbakekalt e-tron-modellen, er ikke dette tilfellet for alle biler.
Den problematiske batteripakken, som kommer fra LG, finnes ikke i alle e-tron-biler. Og det er her kjeden kan hoppe av. Eller i det minste skape bekymring.
For ikke alle Audi-biler trenger service. Derfor vil ikke alle Audi-eiere få beskjed om det i e-Boks. Men som vi også skrev til Viktor:
"Hvis du er nervøs for – eller ønsker å vite om – din Audi er tilbakekalt, kan du alltid kontakte et av Audis verksteder i Danmark. Hvis bilen din er tilbakekalt, må importøren informere deg om det."
"Det faktum at bilen din er en parallellimport spiller ingen rolle; hvis bilen din er en del av tilbakekallingen, må Audi varsle deg."
Det er imidlertid en hake ved det hele, at Audi – eller for den saks skyld et hvilket som helst annet bilmerke – ikke har lov til å kontakte bileiere direkte i forbindelse med tilbakekalling.
Denne typen ting bør i stedet gå gjennom Motorregisteret og e-Boks.
Hvis du fortsatt er i tvil, har de aller fleste danske bilimportører en side dedikert til tilbakekallinger. Her kan du ved å taste inn den enkelte bilens skilt og/eller chassisnummer se om det er noe på bilen.
Noen bilmerker kaller det en "handling", mens andre sier "gjenkalling". I hovedsak kommer det ned til én ting.
Når det gjelder Audi Danmark, er det et kontaktskjema som du kan fylle ut i denne forbindelse. Hvis du ikke bare skriver eller ringer det lokale Audi-verkstedet.
Andre bilmerker – som Nissan – har en hel side i Danmark som heter 'gjenkalling og serviceoppdatering'. Prinsippet er det samme – er du nervøs, ta kontakt med et merkeverksted hvor det er direkte tilknytning til importøren.
Tilbakekallinger er definitivt ikke noe som skal bagatelliseres. Å ignorere denne typen ting kan være direkte livsfarlig. Les mer om det her .