Bjarne Woetmanns nye Suzuki Swift er utstyrt med det obligatoriske ISA-systemet. Han mener at fartssperren ødelegger kjøregleden og skaper farlige situasjoner i trafikken med konstante alarmer.
Bjarne Woetmann er frustrert over sin nye Suzuki Swift fra 2025.
Det er faktisk ikke bilen i seg selv som er problemet. Mer den lovpålagte fartsbegrenseren kalt Intelligent Speed Assistance, som den er utstyrt med.
Det er en fartsbegrenser som nå er standard i alle nye biler.
Men på grunn av systemet har Bjarne Woetmann fullstendig mistet gleden ved å kjøre i den ellers nye bilen.
Han forteller Boosted.
– Vi angrer på at vi kjøpte en ny Swift. Vi har en lignende, men eldre modell i 10 år. Og det er den beste bilen vi noen gang har hatt.
– Men nå har vi kjøpt en nyere modell. Og det har vi absolutt brutt.
Bjarne Woetmann har hatt førerkort og bil siden 1971 og beskriver ISA-systemet som det verste han har opplevd bak rattet.
Faktisk går systemet ham så mye på nervene at han har gjort to ting veldig klart for seg selv – aldri igjen en ny Suzuki, og aldri igjen en ny bil.
De nye bilene stjeler rett og slett for mye oppmerksomhet på veiene med sikkerhetssystemene sine. ISA kan slås av. Men det må gjøres fra tid til annen, og det er ulovlig å gjøre det permanent.
Men de fordømmende alarmene, som Bjarne Woetmann kaller dem, stjeler oppmerksomheten som egentlig burde være på trafikken, ifølge ham.
Bjarne Woetmann har delt en konkret opplevelse med Boosted. Her kjørte han i 80 kilometer i timen på grunn av veiarbeid, som var korrekt skiltet.
Plutselig varslet bilen med meldingen om maks 50 kilometer i timen, ledsaget av «BIIP BIIP BIIP».
Årsaken var en sidevei til motorveien med fartsgrense på 50 kilometer i timen. «Helt gal», avslutter han.
Utfordringene med ISA-systemet og sjåførenes erfaringer
ISA-systemet har vært et krav i alle nye bilmodeller siden 6. juli 2024. Det er utformet for å varsle føreren så snart bilen kjører bare én kilometer i timen for fort i forhold til gjeldende fartsgrense.
Systemet kan ikke slås av permanent. Hvis en sjåfør ønsker å kjøre uten advarslene, må ISA-funksjonen deaktiveres manuelt ved starten av hver kjøretur.
Det er nettopp denne prosedyren Bjarne Woetmann stiller spørsmål ved.
Jeg har lest at det må gjøres hver gang du starter bilen, men hvordan?, spør han og legger til:
– Jeg har lest at man kan finne en app som kan slå den av??
Boosted har imidlertid ikke klart å finne den nevnte appen, som kan deaktivere systemet permanent. Det er imidlertid mulig å gjøre. Men det krever koding, noe som ikke er lovlig.
EU har høye forventninger til ISA. Målet er at systemet alene skal kunne redusere antallet dødsfall på europeiske veier med 20 prosent. I tillegg forventes det å redusere antallet trafikkskader med 30 prosent.
Til tross for de gode intensjonene, finnes det eksperter som uttrykker bekymring. De advarer om at systemet slik det fungerer nå kan være potensielt farlig.
Dette skyldes blant annet risikoen for falske varsler eller en forstyrrende effekt på førerens oppmerksomhet.
ISA-teknologi bruker vanligvis kameraer til å lese veiskilt og GPS-data for å bestemme gjeldende fartsgrense.
Utfordringen oppstår når systemet feiltolker skilt eller reagerer på skilt som ikke er relevante for veien bilen befinner seg på, som i Bjarne Woetmanns motorveieksempel.
ISA: sikkerhet kontra frustrasjon
Debatten om ISA handler derfor om balansen mellom økt trafikksikkerhet og den reelle brukeropplevelsen.
For sjåfører som Bjarne Woetmann er systemet i sin nåværende form bare en kilde til frustrasjon.
Frustrasjonen hans fremhever et gap mellom teknologiens formål og dens praktiske anvendelse for hverdagsbilister.
Bjarne Woetmann har allerede mottatt den nye Suzukien, og en kort stund har han vurdert å spørre forhandlerne om det er mulig å reversere avtalen.
– Men det har jeg ikke råd til. Det taper jeg tusenvis av kroner på. Og som folkepensjonist fungerer den slags bare ikke, sier han til Boosted.