De nye tariffene i USA rammer Kia/Hyundai så hardt at bilkonsernet nå er tvunget til å låne 13,6 milliarder kroner fra den sørkoreanske regjeringen for å overleve.
Hyundai og Kia står overfor store utfordringer. Den amerikanske tariffen på 25 prosent slår hardt inn.
Derfor har det sørkoreanske selskapet satt sammen noe nødhjelp i form av et lån på 13,6 milliarder kroner til konsernet.
Pengene skal hjelpe Kia/Hyundai gjennom en vanskelig tid. USA er et veldig viktig marked – om ikke det viktigste – for koreanske biler. Halvparten av alle biler som bygges for eksport i Korea sendes til USA.
Derfor skaper også tollsatsene som Donald Trump legger på bilindustrien store problemer. De nye tariffene på 25 prosent bekymrer bransjen, som frykter en svært akutt krise.
Den sørkoreanske regjeringen handler imidlertid raskt. Men under forutsetning av at Kia/Hyundai betaler tilbake alle pengene.
Lånene vil bli administrert gjennom Korea Development Bank (KDB). Det er ventet at nødlånsavtalen kan godkjennes snart. Kanskje allerede denne uken på statlig vis.
Koreansk bilindustri er under massivt press
En talsperson fra Økonomi- og finansdepartementet har snakket med nyhetsbyrået Yonhap i forbindelse med låneforhandlingene. Han understreker at de 13,6 milliarder kronene 'bare' er et omtrentlig tall.
– Den økonomiske støtten vil trolig beløpe seg til rundt 3 billioner won.
Det tilsvarer 13,6 milliarder danske kroner.
Pengene vil bli utbetalt gjennom KDBs nåværende låneprogram. Dette skal sikre en rask prosess. Støtten er rettet mot pressede bilprodusenter.
Konsekvensene av takstene kan bli betydelige. En prognose viser en mulig nedgang i eksporten. Dette gjelder Sør-Koreas bileksport til USA.
Nedgangen ventes å bli 18,6 prosent. Dette skyldes den nye tollsatsen på 25 prosent. Dette er et betydelig tall for bransjen.
De økonomiske konsekvensene av tollsatser i USA
Den koreanske bilindustrien er en viktig del av landets økonomi. Selskaper som Hyundai og Kia er globale aktører. De sysselsetter mange tusen mennesker.
Tariffer og handelsbarrierer påvirker globale forsyningskjeder. Dette sees tydelig i den situasjonen. Bedriftene må tilpasse seg de nye forholdene.
Regjeringens inngripen med nødhjelp er et forsøk på å dempe skadene. Dette bør gi bedrifter et pusterom. De kan tilpasse seg eller vente ut situasjonen.
Fremtiden for eksporten til USA er usikker. Mye avhenger av den politiske utviklingen. Handelsforbindelsene mellom land kan endre seg raskt.
Bilprodusenter kan jobbe med alternative strategier. Dette kan inkludere fokus på andre markeder. Eller økt produksjon i USA for å unngå toll.
Situasjonen følges tett av økonomer og analytikere. Både i Sør-Korea og internasjonalt. Helsen til bilindustrien er av stor global betydning.
Mens Hyundai og Kia navigerer de økonomiske utfordringene, fortsetter de å utvikle nye biler. På Boosted.dk kan du lese mer om noen av deres nyeste modeller. Blå. om en superbil som etter flere dødsfall endelig har fått grønt lys.